cvndp publikacie publikacie

Archeologický ústav ponúka voľné pracovné miesto na pozíciu – archeológ

Archeologický ústav SAV, v. v. i. v Nitre ponúka voľné pracovné miesto na pozíciu – archeológ

Náplň (druh) práce: Archeológ skúma spôsob života a kultúru najstarších spoločností na základe hmotných nálezov a pozostatkov. V súlade s právnymi normami organizuje a realizuje terénne výskumy, eviduje a dokumentuje nálezy a formuluje problémy a hypotézy. Vytvára zbierky, publikuje a prenáša výsledky archeologického výskumu do spoločnosti.

Miesto výkonu práce: Nitra

Dátum nástupu: 1.9.2024

Pracovný pomer: na určitú dobu (1 rok) s možnosťou predĺženia

Počet voľných pracovných miest: 2

Čítajte viac

Pozývame Vás na podujatie Starovek v Nižnej Myšli

Pozývame Vás na podujatie Starovek v Nižnej Myšli

Tretí ročník úspešného podujatia Starovek v Nižnej Myšli sa aj tento rok odohrá Archeoskanzene v Nižnej Myšli. Príďte 20. 7. 2024 medzi 15:00 a 21:30 do Nižne Myšli a čaká Vás zaujímavý program.

Na podujatí vystúpia domáce a zahraničné historické skupiny, rekonštruujúce život od doby bronzovej až po obdobie sťahovania národov. Program doplnia dobové remeslá, workshopy, prednášky a viacero ďalších zaujímavých náučno-zábavných aktivít pre deti aj dospelých.

Starovek v Nižnej Myšli sa odohráva v archeologickom skanzene, ktorý sa venuje významnému archeologickému nálezisku z doby bronzovej. Počas svojej krátkej tradície sa na ňom vystriedali okrem domácich aj historické skupiny z Talianska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska.

Na tohtoročnom podujatí budú môcť návštevníci vidieť rímske légie z viacerých etáp Rímskej ríše, zažiť gladiátorské zápasy, alebo sa nechať unášať pôvabnými rímskymi a antickými tancami. Predstavia sa tiež kmene Keltov a Germánov, ktorí na tomto území žili celé stáročia. Tradične bude za hradbami opevnenej osady v archeoskanzene otvorený aj tábor z doby bronzovej, kde budú svoje praveké umenie prezentovať majstri kovolejár, hrnčiarka, tkáčka, či výrobca voňaviek!

Na podujatí nebude chýbať dobová kuchyňa so starovekými receptami. V starovekom táborovom „mestečku“ budú prezentované rôzne remeslá a ukážky bežného života ľudí v minulosti.

Medzi vystúpeniami jednotlivých historických zoskupení budú traja archeológovia prezentovať aktuálne poznatky z regiónu o dobe bronzovej a dobe rímskej. Pomyselnými čerešničkami podujatia bude rekonštrukcia obliehania opevnenej osady, koncert živej hudby s dobovými motívmi a mystická fireshow na záver.

Pre deti bude pripravených viacero náučno-zábavných aktivít, ako malý archeológ, mletie obilia na pravekom žarnove, detská rímska légia, predčítanie gréckych bájí a ďalšie.

Dospelí účastníci môžu okrem bohatého programu ochutnať aj regionálne vína, ktorá spolu s jednou z prednášok nadväzuje na nález najstaršieho vinohradníckeho noža na Slovensku, ktorý pochádza priamo z Nižnej Myšle a datuje sa do doby rímskej.

Projekt podporil Košický samosprávny kraj, Archeologický ústav SAV a obec Nižná Myšľa. Organizátorom podujatia je o.z. Collegium Myssle.