cvndp publikacie publikacie

Film o hrobke z Popradu vyhral cenu na festivale Archeofilm Bratislava

Cenu odbornej poroty získali tvorcovia tretieho dielu dokumentárneho filmu o kniežacej hrobke z Popradu-Matejoviec (Foto: Daniel Dluhý).

Cenu odbornej poroty za najlepší dlhometrážny film 1. ročníka festivalu Archeofilm získali tvorcovia tretieho dielu dokumentárneho filmu o kniežacej hrobke z Popradu-Matejoviec

V čase od 1. do 3. decembra 2023 sa v bratislavskom kine Mladosť uskutočnil prvý ročník festivalu ARCHEOFILM BRATISLAVA. Ide o medzinárodný filmový festival, ktorý sa zameriava na kvalitné a informačne bohaté filmy s témou ochrany a propagácie kultúrneho dedičstva. Festival organizoval Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave a OZ Priatelia Bratislavy v spolupráci s talianskymi partnermi Firenze Archeofilm, Archeologia Viva a Giunti Editore.

V nedeľu 3. 12. mali diváci možnosť vidieť aj premiéru 3. časti dokumentu o kniežacej hrobke z Popradu-Matejoviec pod názvom „Slovenskí archeológovia na Slovensku a v Nemecku III. Návrat kniežaťa domov,“ ktorá vznikla v spolupráci RTVS a Trigon Production (režisér Jozef Chudík). Odborné podklady a rozhovory pre film poskytli aj naši archeológovia Mgr. Tereza Štolcová, PhD., PhDr. Karol Pieta, DrSc., doc. PhDr. Matej Ruttkay, CSc. a Mgr. Viliam Mezey z AÚ SAV, v. v. i. v Nitre.

Tvorcovia filmu získali cenu odbornej poroty za najlepší dlhometrážny film 1. ročníka festivalu. Gratulujeme!