cvndp publikacie publikacie

Projekt “Spoločné dedičstvo od Rimanov po klenoty Veľkej Moravy”

V rámci tradičných stretnutí archeológov špecializujúcich sa na včasný stredovek so samosprávami z obcí Modrá a Bojná, ktoré sa konalo v Modré neďaleko  Velehradu vznikla myšlienka spoločného projektu v rámci výzvy programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, Projekt slovensko-českej cezhraničnej spolupráce zameraný na zachovanie, ochranu, podporu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva. V rámci hľadania obcí na slovenskej strane s kvalitnou projektovou dokumentáciou veľmi rýchlo vystúpila do popredia obec Cífer, kde je už dávnejšie spracovaný návrh potenciálneho archeoparku. Obe samosprávy – Cífer i Modrá  naštartovali práce na projekte a v intenzívnej spolupráci s vedeckými garantmi – Moravské zemské múzeum, v. v. i. (MZM), Archeologický ústav SAV, v. v. i. (AÚ SAV) a Trnavská univerzita v Trnave (TU) odovzdali projekt, ktorý bol aj schválený a aktuálne je realizovaný (termín ukončenia – November 2023. Hybnými motormi projektu sú starostovia obcí – Miroslav Kovařík (Modrá) a Maroš Sagan (Cífer).

Projekt sa skladá zo štyroch kľúčových častí:

Súčasťou spoločného projektu sú nasledovné časti:

  • Rekonštrukcia objektu Mlyna na múzeum a vybavenie expozície Od prvých roľníkov po Veľkú Moravu (Cífer – Pác)
  • Vybudovanie Archeoparku Cífer – Pác (Projekt prezentácie rímsko-germánskej usadlosti) a vybavenie expozície Germáni a Rimania
  • Vybudovanie Náučného archeologického prírodného chodníka Cífer – Pác a vybavenie expozície Cesta do minulosti
  • Vybudovanie Klenotnice Veľkej Moravy v Archeoskanzene Modrá (CZ) a vybavenie expozície pre vzácne nálezy z obdobia Veľkej Moravy

 

Uvedené vedecké inštitúcie spolupracujú na všetkých častiach, pričom strešná zodpovednosť MZM- tím pod vedením L. Galušku  je  za časť 4, AÚ SAV – tím pod vedením M. Ruttkaya za časti 1 a 3, tím pod vedením V. Varsíka (TU a AÚ SAV) za časť  2.

Široký riešiteľský kolektív sa pravidelne stretáva na poradách a rokovaniach – online a osobne. V závere júna sa uskutočnilo cezhraničné rokovanie riešiteľov, ale aj spolupracujúcich samospráv, projektových manažérov, či zástupcov MIRRI v Cíferi a Budmericiach.

Vďaka projektu sa výrazne doplní mozaika kultúrnej infraštruktúry v česko-slovenskom hraničnom priestore s potenciálom naštartovať kultúrnu spoluprácu na poli poznávania jedinečného kultúrneho dedičstva a v záujme zatraktívnenia cezhraničného územia.

 

Obr. 1: Cífer-Pác. Mlyn, v ktorom bude po jeho rekonštrukcii predstavená minulosť regiónu od mladšej doby kamennej po stredovek.  Zároveň tu bude priestor na interaktívne spoznávanie kultúrneho dedičstva. Vzhľadom na lokalizáciu v objekte mlyna bude jednou z nosných tém aj pestovanie obilia a produkcia potravín.

Obr. 02: Starosta obce Modrá M. Kovařík v interiéri budúcich výstavných priestorov.

Obr. 03: Starosta obce Cífer M. Sagan prezentuje stav rozpracovanosti Archeoparku v Cíferi-Páci.

Obr. 04: Z náučného chodníka bude návštevník vidieť nielen  priestor kde stáli rímske pochodové tábory a germánska osada, ale aj jedinečný Kostol sv. Petra a Pavla.

doc. PhDr. Matej Ruttkay, CSc., Archeologický ústav SAV, v. v. i.