cvndp publikacie publikacie

Pri záchrannom archeologickom výskume v Šintave sa podarilo zachytiť časť stredovekého opevnenia

V rokoch 2020 – 2021 boli v intraviláne obce Šintava, na polohe Nad vŕškom, realizované tri záchranné archeologické výskumy, v rámci ktorých boli získané nové poznatky nielen o stredovekom osídlení obce, ale najmä o spôsobe jej opevnenia. Vedkyne T. Vangľová a K. Daňová z Archeologického ústavu SAV, v. v. i. aktuálne prezentovali prvé výsledky na medzinárodnej konferencii Archaeologia Historica.

 

Archeológovia zachytili na výskume dve priekopy, pohľad na jednu z nich (Foto: K. Daňová).

Obec Šintava sa nachádza na ľavom brehu ohybu rieky Váh. Význam polohy pre osídlenie znásoboval brod cez rieku, ktorý sa tu nachádzal pravdepodobne už od praveku. V katastri obce sa v minulosti objavilo a skúmalo sídlisko z doby železnej. Na ostrožnej polohe nad Váhom (poloha Nad vŕškom) sa predpokladá aj existencia veľkomoravského hradiska.

Dominantou bol však stredoveký vodný hrad, nazývaný Šintavský hrad. Pôvodne sa nachádzal na ostrovčeku medzi dvoma ramenami v Šintave a až po zmene toku rieky Váh niekedy v priebehu 18. storočia (po zániku ramena, ktoré obkolesovalo hrad zo Serede), sa ocitol na pravej strane Váhu v dnešnej Seredi.

Šintava predstavovala dôležitý komunikačný uzol. Pretínali sa tu dve významné stredoveké cesty – Česká cesta vedúca z Ostrihomu cez Trnavu do Čiech a cesta vedúca z Prešporka do Nitry. Prvý písomný záznam o Šintave pochádza ešte z roku 1042. Stál tu kráľovský pohraničný hrad, pod ktorého panstvo patrili ďalšie okolité obce (Šoporňa, Pata, Vozokany, Abrahám, Križovany, Šúrovce).

Čítajte viac