cvndp publikacie publikacie

Naši archeológovia sa zúčastnili prestížneho XXVI. Limes Congres v Batumi v Gruzínsku

Archeológovia Klaudia Daňová a Ján Rajtár z Archeologického ústavu SAV, v. v. i. spolu s Miroslavou Daňovou z Katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity v Trnave sa v dňoch 8. – 14. 9. 2024 zúčastnili svetového podujatia Limes Congres 2024, kde prezentovali objav rímskeho mosta v Dunaji pri obci Iža.

Ján Rajtár zdraví cisára Hadriána pri vstupe do rímskej pevnosti Gonio – Apsaros počas rímskych slávností (foto: K. Daňová).

V poradí už XXVI. kongres zameraný na výskum a výmenu poznatkov o vývoji hraníc Rímskej ríše sa tento rok konal na pôde univerzity v Batumi v Gruzínsku. V spoločnom príspevku naši archeológovia prezentovali objav stôp výstavby rímskeho mosta v Dunaji, ktorý spájal tábor légie v Brigetiu (dnes Komárom-Szőny v Maďarsku) na území vtedajšej provincie Panónia s rímskym vojenským táborom v Iži v jeho predmostí.

Prednášajúci vystúpili v sekcii Ripae (Roman River Frontiers and their Control), ktorú viedli Gerald Grabherr (University Innsbruck) a Stefan Traxler (Upper Austrian Provincial Museum) hneď v úvode kongresu.

Stopy rímskeho mosta boli identifikované na základe výsledkov batymetrického merania dna Dunaja, ktoré realizovala firma Helicop pre potreby archeológov. Mapa z týchto meraní bola podkladom pre realizáciu výskumu pod vodnou hladinou. V roku 2022 sa podarilo pod vodou odobrať vzorky a získať prvé dáta, ktoré naznačujú, že most pochádza zo 4. storočia n. l.

 

Inšpirácia k ďalším výskumom

Pohľad na jednu z brán do rímskej pevnosti Gonio – Apsaros (foto: K. Daňová).

Svetový Limes kongres bol mimoriadne vhodným miestom pre prezentáciu tohto unikátneho nálezu, ktorá vyvolala aj adekvátnu pozornosť odborného publika. Opodstatnene zaujala najmä maďarských kolegov, ktorí sa po oboznámení s týmto objavom začali intenzívne zaoberať možnosťou výskumu reliktov tohto mosta aj na brehu Dunaja na maďarskej strane, ktorý nebol dosiaľ tak výrazne zasiahnutý stavebnými úpravami, ako tomu bolo na slovenskej strane.

Doklady o budovaní rímskeho mosta cez Dunaj na severných hraniciach Rímskej ríše, ktorý smeroval do Rimanmi neobsadených oblastí barbarika však zarezonovala u väčšiny kolegov zaoberajúcich sa touto problematikou.

Mohutná veža v rohu pevnosti Gonio – Apsaros (foto: K. Daňová).

Tento neočakávaný nález povzbudil aj ďalších kolegov k intenzívnejšiemu výskumu vodného prostredia riečnych hraníc rímskeho impéria, ktorý by mohol priniesť ďalšie pozoruhodné poznatky o ich využití nielen ako prirodzených hraničných bariér, ale najmä ako významných komunikačných a transportných trás. Limes kongres v Batumi tak poskytol široký priestor na výmenu najnovších vedeckých poznatkov, ale aj pre budovanie nových kontaktov a medzinárodných výskumných tímov. Kolegovia z Gruzínska spolu s poľskými archeológmi, ktorí sa podieľali na organizácii kongresu sa veľmi dobre zhostili svojich úloh, a počas sprievodných exkurzií prezentovali jeho účastníkom množstvo pozoruhodných pamiatok a významných archeologických nálezísk.

Klaudia Daňová, Ján Rajtár, Archeologický ústav SAV, v. v. i.

Tímy bádateľov z Brigetia a Iže počas kongresu na pôde univerzity v Batumi (archív M. Daňovej).