cvndp publikacie publikacie

Slovenskí archeológovia skúmali Pohronie, pravdepodobne objavili miesto spojené so životom rímskeho cisára Marca Aurélia

Dolné Pohronie patrí k oblastiam, ktoré majú z archeologického hľadiska obrovský historický význam a potenciál, čo dokumentujú jednak ojedinelé nálezy, ale aj jednotlivé bohaté lokality poskytujúce dôležité informácie o osídlení daného územia v rôznych etapách pravekého a stredovekého vývoja, vďaka ktorým môžeme úspešne rekonštruovať život našich predkov.

 

Plán magnetických anomálií s rímskym poľným táborom.

Najnovšie zaujímavé výsledky priniesli výskumy v kastastri obce Želiezovce. Výskumy tu už v roku 1932 začala osobnosť ochrany pamiatok na Slovensku Václav Mencl. Na podnet miestneho roľníka realizoval archeologický výskum v mieste zaniknutého kostola v Želiezovciach.

Bádatelia z Archeologického ústavu SAV nadviazali na prácu V. Mencla a od roku 2015 sa opäť začali intenzívne zaujímať o lokality v Želiezovciach. Na základe podrobných povrchových prieskumov sa ukázalo, že sa tu nachádza významná polykultúrna lokalita, ktorá bola intenzívne osídlená už od mladšej doby kamennej (neolitu) a ľudia tu žili až do obdobia neskorého stredoveku.

Čítajte viac