cvndp publikacie publikacie

Moravianska venuša sa predstavuje v Národnej banke Slovenska

V budove Národnej banky Slovenska v Bratislave sa za prísnych bezpečnostných a prezentačných podmienok predstavila verejnosti jedna z najvzácnejších archeologických pamiatok Slovenska – Moravianska venuša.

 

Moravianska venuša je z mamutoviny.

Moravianska venuša je malá, z mamutieho kla vyrezaná postava nahej ženy so zvýraznenými pohlavnými znakmi. Našla sa náhodne v roku 1930 na známom paleolitickom nálezisku v Moravanoch nad Váhom neďaleko Piešťan.

Táto vzácna plastika, vytvorená približne pred 22 860 rokmi sa postupne dostala do rúk viacerých  súkromných osôb včítane zahraničných odborníkov. V roku 1967 sa po dramatickom pátraní a po prekonaní mnohých prekážok zásluhou archeológa Juraja Bártu z Archeologického ústavu SAV podarilo sošku vrátiť do krajiny jej pôvodu, na Slovensko. Dnes patrí k popredným artefaktom európskeho paleolitického umenia, ktoré táto soška reprezentovala na viacerých prestížnych výstavách v zahraničí.

 

Nová prezentácia verejnosti

Podľa príhovoru riaditeľa Mateja Ruttkaya i reakcie guvernéra Petra Kažimíra prezentácia tohto unikátneho artefaktu je prvou akciou spoločného projektu Archeologického ústavu SAV, v. v. i. a Národnej banky Slovenska.

Diskusia o náleze medzi riaditeľom AÚSAV Matejom Ruttkayom a guvernérom NBS Petrom Kažimírom.

Na pôde Národnej banky sa budú postupne verejnosti prezentovať najvýznamnejšie  archeologické nálezy z územia Slovenska.

Návštevníci tak budú mať možnosť na vlastné oči vidieť ďalšie cenné artefakty, dlhodobo chránené v trezoroch.

Matej Ruttkay v príhovore zdôraznil, že projekt je zacielený aj na to, aby upriamil pozornosť zodpovedných na podporu prezentácie hnuteľného kultúrneho dedičstva. Tým sa historické skvosty a kultúrne hodnotné predmety dostanú z depozitárov bližšie k verejnosti.

Na prelome rokov by to mal byť ďalší slávny predmet – bronzový zvon z čias Veľkomoravskej ríše z Bojnej. Neskôr v špeciálnej vitríne banky uvidíme aj známu slonovinovú pyxidu z Čiernych Kľačian, zlaté poklady z bronzovej doby a ďalšie atraktívne objavy slovenskej archeológie. Obe inštitúcie sú presvedčené, že ich iniciatíva prispeje k lepšiemu poznaniu minulosti Slovenska i k zvýšeniu spoločenského porozumenia a podpory našej vedy.

Karol Pieta