Római tábor Izsán - Kelemantia

 
 
Izsán a római kori katonai tábor, melynek több mint 3 ha-os területe az 1957-es évtől műemlékvédelmi terület, és amelyrt 1990-ben a nemzeti kulturális örökségnek nyilvánított. Napjainkban – hála az Izsai Községi Hivatal fáradozásának, valamint az állami szervek és más támogatók anyagi segítségének – ezt a területet a szabadtéri múzeummá alakították, mely egész évben térítésmentesen fogadja a látogatókat.

  

A „Kelemantia” elnevezésű római ellenerődhöz a Révkomáromból Érsekújvár felé tartó 64. főút, majd erről jobbra kanyarodva, az Izsát erintő 63. közút vezet. A község közepén úticélunk elérésében már segítségünkre lesznek a tájékozódási táblák, melyeknek megfelelően panel úton, a Duna folyásával ellentétes iránybab (kb. 1,5 km) nyugat felé vesszük az irányt. A másik útvonal Révkomáromból a helyi forgalmi utat érinti. A Vág-híd után jobbra kanyarodva a Révkomárom melleti Nagyharcsáson (kb. 3 km), majd egy rövid szakaszon (800 m) mezei úton megyünk. Révkomáromból és Izsáról kerékpárral, esetleg gyalogosan is megtehező ez a távolság a Vág és Duna folyók mentén húzódó árvízvédelmi gáton (kb. 4 km).

   

A műemlék területén megtekinthetők a létesímény eredeti és rekonstuált maradványai: az erőd nyugati részét sejtető teljes rekonstrukció, a táborfal a nyugati kapu sziluettjével (porta decumana), a sarkokon és a sarkok között elhelyezkedő totnyokkal, a északi kapu (porta praetoria), az északkeleti és északnyugati torony alaprajza a 4. századi hozzáépítéssel, a 3. században készült kaszárnyák, a kút és víztartály.

     

A létesítmény közepén, valamint a műemlékrészletek közelében kerültek elhelyezeésre azok a tálák, amelyeken grafikai rekonstrukciók és négy nyelvű (szlovák, magyar, német, angol) ismertető szövegek olvashatók.  

       

Az izsai római táborban feltárt leletek a révkomaromi Duna Menti Múzeum állandó kiállításán, a Római Kőtárban (VI. bástya), a Szlovák Nemzeti Múzeum ékszergyűjteményében (a pozsonyi Várban), valamint a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Múzeumban ( az Agrokomplex területén) tekinthetők meg.

     

    © ElenaBlazova